Loading....
Museum Donkmeer te België
Voor Museum Donkmeer in België maakten wij 9 kostuums in opdracht, inclusief 4 historische filosofen: Thomas Hobbes, John Locke, Charles Louis de Montesquieu en Jean Jacques Rousseau. Voor deze figuren onderzochten we de klederdracht uit de periode waarin de heren leefden. Terwijl de hoofden werden geproduceerd, hebben we de ontwerpen gemaakt, patronen getekend, etalagefiguren, stoffen en accessoires uitgezocht en is de kleding op maat gemaakt.
Thomas Hobbes was een Engels filosoof die leefde ten tijde van de Engelse Burgeroorlog (van 1588 tot 1679). Afbeeldingen van Hobbes zijn te beperkt om iets over zijn kleding te kunnen vertellen. We hebben daarom intensief onderzoek gedaan naar de klederdracht uit deze periode, naast de kledingbeschrijving die we van museum Donkmeer kregen. Vervolgens zijn prachtige patronen getekend naar aanleiding van door ons gemaakte ontwerpen. Zijn kostuum is uitgevoerd in zwart velours met een grijze flame. Zijn specifieke kraag vroeg om speciale aandacht. Zijn hoofd is gereproduceerd volgens aanwezige afbeeldingen. Onze make-up artist zorgde ervoor dat hij exact hetzelfde kapsel kreeg aangemeten als op de schilderijen.
John Locke was een Brits filosoof van de vroege verlichting. Hij werd geboren in 1632 en stierf in 1704. Omdat Locke vrijwel altijd afgebeeld wordt in een kamerjas op wat oudere leeftijd hebben wij de figuur zo weergegeven. Wederom is zijn hoofd nagemaakt zoals Locke er vroeger uit moet hebben gezien, afgeleid van schilderijen. Zijn kamerjas voerden we uit in bruin velours afgezet met bruin satijn.
Charles Louis de Montesquieu was een Frans filosoof en leefde van 1689-1755. De huidige politieke inrichting van westerse democratieën is gebaseerd op ideeën van hem en John Locke. De aangeleverde kledijbeschrijving was: Zwarte lederen schoenen met gesp, halfhoge kousen, broek tot net onder de knie, halflang ondervest, wit hemd en lange overjas. Montesquieu werd immer afgebeeld in deze kolossale overjas of cape. We hebben daarom hierop het accent gelegd.
Jean Jacques Rousseau (1712-1778) was een Zwitsers-Franse filosoof, schrijver, en componist. Voor zijn kostuum kregen wij dezelfde kledijbeschijving als die van Charles Louis de Montesquieu. Enige opmerking was dat deze kleding lichter van kleur moesten zijn dan die van Montesquieu. Omdat Rousseau , veel meer dan de anderen, een opgewekt leven leidde, hebben we gekozen voor meer kleurrijke kleding dan voor de andere filosofen. Hij kreeg van ons een vrolijk gebloemd hes aan (weliswaar nog steeds in ouderwetse kleurstelling), een zalmkleurige velourse kniebroek en een mooie, diepturquoise overjas.
Dit decor bestaat uit een evocatie van een terechtstelling van een contrarevolutionair op de guillotine. Het onthoofde figuur moet een edelman voorstellen. De kleding van het figuur moest beantwoorden aan de laat 18e eeuwse mode voor de adel of hogere burgerij. De volgende elementen waren in die zin belangrijk: Een nauwsluitende kniebroek met bijhorende kousen, laat 18e eeuwse schoenen en hemd. Het hoofd van de ongelukkige ligt in de mand waarin het bij de onthoofding werd opgevangen.
De 18e eeuwse dorpspastoor heeft een lichte onderrok met daarboven een donker, iets openvallende pij gekregen. In de matgrijze stof van de pij is een prachtig grijs-blauw velours motief verwerkt. De onderrok is afgezet met crèmekleurig kant.
De overjas van de 18e eeuwse handelsburger is van licht blauw velours gemaakt, die afgezet is met een rij knopen. Zijn vest is bestaat uit een drukke stof, mooi geborduurd met goud brokaat er doorheen. De kleur van het vast past exact bij de overjas en kniebroek, die van een mooie diep bruin velourse stof is gemaakt. De kleur van de kousen zijn ecru bewerkt en de manchetten en kraag zijn gemaakt van een mooi kanten stof.
De 18e eeuwse plattelandsjonker draagt een blouse van stevige kwaliteit, een mooi geborduurd vest in een rustige tint en daaronder een effen donkergroene geruite kniebroek. Zijn kousen zijn effen ecru, de schoenen zwart en zijn afgewerkt met een gesp.
De lange rok van de 18e eeuwse plattenlandsvrouw bestaat uit een donkerblauwe stof met daarover een geruit blauw/wit schort. Verder draagt ze een licht crème blouse met daarover een fel rood vest met enkele grote knopen. Het geheel is afgewerkt met een geruit sjaaltje.