Loading....
Opdracht Stedelijke Musea Sint-Niklaas (België)
De opdracht van Stedelijke Musea te Sint-Niklaas bestaat uit drie onderdelen. De levering is bestemd voor de verhaallijn ‘Mens en Materie’ in het vernieuwde Stedelijk Museum Zwijgershoek. Het museum richt zich in grote mate, zoals de naam het aangeeft, op mondelinge getuigenissen van historische feiten, dus de stem van de mens. Er worden drie verhaallijnen gepresenteerd: een archeologisch, een economisch-sociaal en een lifestyle gedeelte. Naast unieke vondsten uit de 16e en 17e eeuw, een economisch deel over de textielnijverheid en een deel over heiligenverering is er ook een publiek depot waar de reserves van het museum een plaats hebben.
Eerste onderdeel van de opdracht is de realisatie van een 17de-eeuws herenkostuum op buste, waarbij de handschoenen en kousen apart worden gepresenteerd. Voor de uitvoering van het kostuum ontvingen wij de hiernaast weergegeven prent uit 1667. Het hierop afgebeelde herenkostuum diende door Times Past te worden gemaakt.
Het kostuum hebben we uitgevoerd in zwart laken, een ouderwetse stof die tegenwoordig bijvoorbeeld nog voor het maken van klederdracht wordt gebruikt. De stof voelt als vilt aan, maar is soepeler en heeft een prachtige glans. We maakten het kostuum op maat voor een buste op standaard, zodat alle aandacht naar het kostuum uitgaat en men niet wordt afgeleid door een hoofd of andere details van een compleet figuur.
Direct op de torso maakten we voor onder het kostuum een katoenen hemd met los jabot uit dezelfde stof. Alhoewel het jabot grotendeels niet zichtbaar is onder het kostuum, werkten we het netjes af met crèmekleurig kant en 3 stoffen knoopjes.
Door het museum werden 85 knoopjes aangeleverd. De knoopjes zijn een replica van een 17de-eeuwse bodemvondst en werden speciaal gemaakt voor het kostuum. In de Middeleeuwen werd een nieuw soort belasting ingevoerd: een heffing op uiterlijke kostbaarheden zoals juwelen en horloges. Over versieringen op het kostuum was echter niets opgenomen in de wet, hier kon men dus creatief mee omgaan! Een voorbeeld hiervan is de enorme hoeveelheid knopen die vaak op kostuums uit deze tijd zijn terug te vinden. We gebruikten alle 85 knoopjes om het kostuum te verfraaien.
Het kostuum is klaar om in de vitrine van het museum geplaatst te worden.
De handschoenen voerden wij uit een mooie kaneelkleurige stof met een wollen voering. We gebruikten zilverkleurig kant en borduursel om de handschoenen te verfraaien. De handschoenen werden in deze periode zowel door dames als door heren meer voor de sier gedragen dan dat ze een functionele waarde hadden.
De kousen zijn gemaakt van een crèmekleurige stof met fraai sierpatroon. Bovenaan werden ze afgewerkt met crèmekleurig sierband en stoffen knoopje.
Ten tweede diende een middeleeuwse pelgrimshoed te worden gerealiseerd, wederom conform aangeleverd voorbeeld. De afbeelding is afkomstig uit een schilderij van Pieter Bruegel de Oude (1525-1569) ‘Parabel van de blinden’ uit 1658. Het origineel is te zien in Napels, in Sint-Niklaas valt een kopie te bewonderen. Het museum wil een onderdeel van het schilderij uitlichten en kinderen vervolgens kennis laten maken met dit onderdeel voor de tactiele waarde. De hoed doet een beetje denken aan de huidige zuidwester en werd door ons uitgevoerd in licht grijs vilt.
Om bezoekers te laten kennismaken met verschillende stoffen en accessoires maakten we als laatste onderdeel voor het museum een aantal stoffenstalen (zijde, fluweel, brokaat, laken, wol etc.) en passementen, galons, ruches e.d.