Loading....
Maandag 15 december 2009
Opdracht Museum Maarssen realisatie Joan Huydecoper
en 18e eeuws meisjeskostuum
In opdracht van Museum Maarssen in het gelijknamige Maarssen zullen wij de voor dit gebied belangrijke historische persoon 'Joan Huydecoper' (1600 - 1661) realiseren.
De kledij van de Amsterdamse regent Joan Huydecoper (1600 - 1661) - een zwartfluwelen jas met een witte kraag en dito manchetten - verraadt zijn hoge maatschappelijke positie. De snit is eenvoudig, maar de stoffen daarentegen zijn duur. In de 17de eeuw wil men zijn rijkdom niet uitbundig tonen, maar zoekt het onderscheid in subtiele nuances. Op de achtergrond is zijn Vechtse buitenplaats Goudestein afgebeeld als teken van zijn rijkdom.
Nadat Huydecoper in 1628 zijn eerste buitenplaats - Goudestein - aan de Vecht bouwt, volgen er nog velen. Als een ware projectontwikkelaar koopt Joan Huydecoper percelen op in de omgeving van Maarsseveen. Soms maakt hij de grond slechts bouwrijp. Een andere keer bouwt hij een complete buitenplaats of wordt een boerenhoeve tot aantrekkelijk zomerverblijf omgetoverd. Met hulp van architect Philips Vingboons of naar eigen ontwerp verrijzen minstens 25 buitenplaatsen van zijn hand.
Opvallend is dat Huydecoper - als Amsterdammer - helemaal aan de kant van Utrecht aan het bouwen slaat. Zijn keuze voor de Vechtstreek als zodanig wordt waarschijnlijk bepaald door
het feit dat de grond hier nog relatief goedkoop is, makkelijk te verwerven en niet meer dan een dag reizen van Amsterdam ligt.
Maarssen lag langs de Vecht op de oeverwallen.
Ten westen en ten oosten lag het veen, waarin de gerechten resp. Maarssenbroek en Maarsseveen lagen.
Toen Huydecoper in 1640 ambachtsheer van Maarsseveen werd kreeg hij een deel van Maarssen erbij. Dit deel noemde hij Nieuw Maarsseveen en het reeds bestaande Maarsseveen werd toen Oud Maarsseveen genoemd. Nadat de rol van de Huydecopers in Maarssen verleden tijd was werd Nieuw Maarsseveen opgeheven en weer Maarssen genoemd, behalve bij het kadaster, die de naam Maarsseveen nog steeds gebruikt voor dit oude gedeelte van de Heer van Maarsseveen.
Voor de invulling van een educatief project 'Buitenplaatsen aan de Vecht' voor leerlingen sprak Museum Maarssen de wens uit om een 18e dameskostuum te laten maken, wat door een meisje uit groep 7 of 8 gedragen kan worden. Als referentie had Museum Maarssen een kostuum wat zij enige tijd in bruikleen van Museum Zwolle heeft gehad.