Loading....
Het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo
Vrijdag 30 november 2007 legden wij de laatste hand aan een bijzonder project voor een bijzonder museum: een kerststal voor het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo.
Vanaf 1 december 2007 tot 6 januari 2008 en vervolgens jaarlijks terugkerend zal deze bijzondere voorstelling hier te zien zijn. Het is echt de moeite waard om een kijkje te nemen!
U wordt hartelijk ontvangen met een kop warme erwtensoep en kunt aansluitend het prachtige museum bewonderen.
Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo heeft een van de grootste verzamelingen Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Kinderspelletjes en spreekwoorden zijn er op te zien,
oude kostuums, schepen en molens, bijbelse voorstellingen, herderscènes en landschapjes. Bloemen, vogels en dieren zijn geliefd, maar ook abstract uitgewerkte
fijnzinnige bladmotieven of geometrische ornamenten. Over de techniek van het bakken en beschilderen van tegels is in het museum veel te zien.
In de collectie van het museum bevindt zich een groot aantal tegels waarop Bijbelse voorstellingen geschilderd staan. Speciaal voor de kerst is een mooie collectie tegels
in bruikleen verworven met daarop het kerstverhaal. Het creëren van een kerststal is daarom voor het Nederlands Tegelmuseum een logische keuze.
Voor het Tegelmuseum ontwierpen wij Maria, Jozef, kindeke Jezus, de herder en de drie wijzen uit het Oosten.
Jozef
Jozef ging eenvoudig gekleed het leven door. Wij vonden een donkerbruin eenvoudig tenue van linnen het meest geschikt, met een zachter beigekleurig omslagdoek en donkerbruine
sandalen.
Zijn huid is blank, maar donkerder getint dan dat van Maria, gekleurd door de zon tijdens het buitenwerk dat hij verrichtte. Wij gaven hem donkerbruine haren met
lichte slag en een donkerbruine baard met snor.
Maria
Maria moest volgens ons een vrome, lieflijke uitstraling hebben. Tijdens het bezoek van directeur Martin van Meurs aan ons bedrijf viel zijn oog direct op het juiste figuur.
Wij hebben haar dan ook ingezet voor de vertolking van de heilige maagd. Haar bleke huid doet haar heldere ogen en bruine haar goed uitkomen.
We hebben gekozen voor een helder
wit gewaad met een turkoois kleurige hoofddoek, afgezet met goud-geelkleurig sierband.
Herder
In de open velden ving de herder ondanks zijn hoofddoek de nodige zonnestralen op. Voor de herder hebben we dan ook een wat bruiner getint figuur gekozen. Een man in goede
conditie mag daar ook een lichaam naar hebben, dus gaven we hem wat meer body dan de andere figuren.
Zijn tenue is van eenvoudig beigekleurig linnen met een eveneens beigekleurig,
maar gestreept hoofddoek. Kenmerkend voor een herder is natuurlijk de herdersstaf. Tot slot gaven we hem eenvoudige, gevlochten sandalen.
Jezus
Het kindje wilden we zo realistisch mogelijk leveren. Na een lange zoektocht is het ons gelukt een kindje te vinden dat niet van echt te onderscheiden is!
Werkelijk niets verraadt dat dit kindje nooit om eten zal vragen. We wikkelden het kindje Jezus in zachte, beigekleurige doeken.
De drie wijzen uit het Oosten
De wijzen, ook wel koningen, brachten volgens de verhalen het kindje goud, wierook en mirre. De vermelding van de wijzen in de bijbel is betrekkelijk summier: slechts in het Evangelie naar Mattheüs wordt van hun aanbidding verteld. Hun precieze herkomst, hun namen, zelfs hun aantal worden niet vermeld. Legendes hebben deze leegte opgevuld, waardoor er vele versies zijn ontstaan. Wij gaven de wijzen comfortabele, luxe kleding, sieraden met mooie stenen en in hun handen geschenken. Hun haren, baarden en snorren werden zorgvuldig en netjes gekapt. Wij creëerden drie mannen op leeftijd: een blanke wijze, een zwarte wijze en een man met Arabisch uiterlijk.
Oosterse wijze
De Oosterse wijze draagt een prachtig chocoladebruin met blauw velours gewaad. Deze kleuren komen in de kleinste details terug, zelfs in zijn huidskleur. Zijn hoofddeksel is bijpassend gemaakt in dezelfde stoffen en kleuren. Zijn jurk is afgezet met mooi bruin bont, zijn mouwen met een chique glanzend sierband. In zijn handen draagt hij een goudkleurig kistje gevuld met kruiden. Om zijn middel draagt hij een sjerp van dezelfde stof als zijn tulband.
Zwarte wijze
De zwarte wijze kreeg van ons een goudkleurig/paars tenue aan. Zijn cape is gemaakt van een mooie, dieppaarse velourse stof, bijeen gehouden door satijnen linten afgewerkt met gouden klossen. Over zijn crèmekleurige broek en hemd draagt hij een prachtig glanzend goud met paarse jas. Bijpassend maakten wij een fez in dezelfde stof als zijn cape en werkten deze af met een crèmekleurige tulband. Eveneens bijpassend zijn de slofjes met gouden klosjes op de punten, afgewerkt met goudkleurig sierband. Ook hij draagt geschenken om aan het kindeke Jezus te geven.
Blanke wijze
De blanke wijze gaven we een goudkleurig tenue met bruine cape van een zware, mooi bewerkte stof. Zijn kroontje met amberkleurige stenen is van dezelfde stof gemaakt als zijn tenue.
Om zijn vinger prijkt een ring met eveneens een amberkleurige steen. Om zijn hals is een kamelenbruin bontje geslagen, die is vastgezet met een prachtige bijpassende broche. Zijn
tenue is aan de onderkant en aan zijn mouwen afgewerkt met ditzelfde bont. Naast hem ligt een bonten zak waarin gouden geschenken zichtbaar zijn.
Klik hier om meer foto's van de figuren in dit project te zien.